Meni Zapri

Spoznajte nebo z našimi vodenimi opazovanji

Spoznajmo nebo in zvezde (SNZ) je projekt organiziranih vodenih opazovanj nočnega neba za skupine (osnovne in srednje šole, študentje, podjetja, taborniki in druge organizirane skupine). Zvezdnato nočno nebo nam pričara raznovrstne prizore, ki jih ponuja vesolje. Da vso pestrost resnično doživimo in občudujemo, si moramo vzeti čas in oditi pod nočno nebo.

Uvodno predavanje

Na željo skupine pripravimo uvodno predavanje na teme, ki jih najdete na naslovu: tematska predavanja, ali na poljubno vnaprej dogovorjeno temo. Po predavanju pa se odpravimo na opazovanje nočnega neba.

Potek opazovanja

Opazovanje poteka v dveh sklopih – ozvezdja in opazovanje s teleskopi. Vsako skupino vodi izkušen demonstrator Astronomskega društva Labod. Celoten program traja 2 do 3 ure oz. v skladu z dogovorom. Opazovanja so podprta s sodobno in zmogljivo astronomsko opremo (teleskopi).

Sklop Ozvezdja

Glavni del tega sklopa je spoznavanje ozvezdij. Izkušeni demonstratorji Astronomskega društva Labod vam bodo pokazali ozvezdja, ki so tisto noč vidna na nebu. Spoznavamo, zakaj pravzaprav ozvezdja potrebujemo in kako so nastala. Spoznamo se z osnovami orientacije po zvezdah, naučimo se razločiti med zvezdo in planetom, če imamo srečo vidimo tudi utrinke in si poskušamo pojasniti, kako do njih pride. Večina ozvezdij je grškega izvora, zato se bomo oprli na grško mitologijo ter spoznali, kakšne zgodbe, mite in legende nam pripovedujejo nekatera ozvezdja.

Sklop Teleskopi

V sklopu teleskopi se bomo še bolj poglobili v temno nebo in spoznali megličaste objekte. Ogledali si bomo kopice, meglice in galaksije, ter obenem spoznali značilnosti teh objektov. Ogledali si bomo planete, ki bodo tisto noč vidni na nebu: Venero in njene mene, Mars, Jupiter, na katerem opazimo pasove ter v bližini štiri največje lune, Saturn s prstani, Uran in Neptun. Če bo na nebu Luna, nam opazovanje skozi teleskop pokaže veliko podrobnosti: vidimo kraterje, razpoke, morja (temni predeli Lune) in celine (svetli predeli). Zvezde so v večini primerov združene v sistem dveh ali več zvezd. Najbolj poznano dvozvezdje sta zagotovo zvezdi Mizar in Alkor v Velikem vozu. Nekaj dvozvezdij bomo pogledali s prostim očesom in nato še skozi teleskop. Ob vsem tem pa bomo spoznali še, kako deluje teleskop.

Kontakt

Za izvedbo opazovanja ali dejavnosti po vaši lastni izbiri nas kontaktirajte preko spletnega naslova info@ad-labod.si. Hvala za izkazano zaupanje.