Meni Zapri

Naše društvo ponuja več izobraževalnih taborov

Poletni tabor SMART

Vsako poletje, ponavadi v sredini meseca avgusta, organiziramo tudi daljši tedenski tabor, ki je namenjen vsem mladim. Več informacij o taboru lahko najdete na posebni strani http://smart.ad-labod.si/

Vikend tabori za šole

Astronomski izobraževalni tabor je namenjen osnovnošolcem, srednješolcem ali drugim organiziranim skupinam. Tabor poteka od petka do nedelje v enem od domov CŠOD – običajno je to Dom Medved na Medvedjem Brdu.Tekom tabora se udeleženci seznanijo z astronomsko opremo, spoznajo različna področja astronomije, glavni del tabora pa predstavljajo opazovanja z zmogljivimi teleskopi.

Ponoči se udeleženci naučijo orientirati po zvezdah, opazujejo ozvezdja, zvedo o njihovem mitološkem ozadju in spoznajo takrat vidne asterizme. Z zmogljivim teleskopom si ogledajo dvozvezdja, opazujejo vidne planete, megličaste objekte (kopice, meglice, galaksije) ter zvedo značilnosti o teh objektih.

Čez dan s posebnim teleskopom oziroma s posebnim filtrom za teleskop opazujejo Sonce in njegove vidne značilnosti kot so pege, granule ter prominence oziroma filamente. Seveda pa ne pozabimo na Sončni vzhod oziroma zahod, ko je Sonce še posebej lepo opazovati.

Tekom dneva s kreativnim delom spoznavajo astronomske teme kot so življenje zvezd, meteorji, kometi, asteroidi, zgradba Sončevega sistema, galaksije, kopice … Vsaka skupina tudi izdela praktičen projekt kot na primer: camera obscura, 3D model določenega ozvezdja, Sončev sistem v merilu, sončno uro, model Sončevega in Luninega mrka, model Luninih men, domač planetarij … V nedeljo pred kosilom s pomočjo plakatov in maket predstavijo, kaj so tekom tabora raziskovali.

Tabori za izobraževanje demonstratorjev

V Astronomskem društvu Labod vsako leto organiziramo izobraževanje demonstratorjev astronomskih programov. Primarno je namenjen vsem, ki želijo v izobraževalne programe Astronomskega društva Labod vstopiti kot predavatelji in demonstratorji. Vsako leto pa se tabora udeležijo še člani drugih društev, vodje astronomskih krožkov in vodje ostalih izobraževalnih programov povezanih z astronomijo. Povsem odprta pa so vrata vsem, ki bi se preprosto radi naučili več o astronomiji.Program običajno poteka 3 dni in ga izvedemo kot krajši tabor – petek, sobota, nedelja. V osnovi delimo program na skupini “Ozvezdja” in “Teleskopi”. Oba programa sta sestavljena iz teoretičnega in praktičnega dela. Teoretični del pripravijo udeleženci programa sami s serijo kratkih predavanj. Tako vsi udeleženci dobijo ne samo teoretična znanja o astronomiji, temveč tudi priložnost za vajo nastopanja. Praktični del poteka v dnevnem premoru, ko se posvetimo opazovanju Sonca, in ponoči, ko se posvetimo opazovanjem nočnega neba.

Udeleženci skupine Ozvezdja se posvetijo vsem splošnim temam astronomije – razvoj zvezd, Osončje, ozvezdja, galaksije, kopice, meglice, zgradba vesolja, razvoj vesolja itd. V praktičnem delu spoznajo vsa ozvezdja, se naučijo osnov orientacije po nebu, uporabo različnih zvezdnih kart in osnove uporabe teleskopa. Naučijo se skupino voditi skozi ozvezdja in jim predstaviti nebo ter vesolje kot celoto. Udeleženci nazadnje opravljajo tako teoretični kot praktični izpit.

Udeleženci skupine Teleskopi se med teoretičnim delom posvečajo optiki in teleskopom, montažam, pripomočkom za opazovanje, kameram, napovedovanju vremena, atmosferskim značilnostim itd. Naučimo se vse, kar vsakemu uporabniku teleskopa zelo prav pride. V praktičnem delu se učimo postaviti in uporabljati teleskope, opazovati in iskati megličaste objekte, planete, dvojne zvezde, komete, asteroide in ostale objekte nočnega neba. Podnevi se učimo varnega opazovanja Sonca.

Kontakt

Za izvedbo tabora ali dejavnosti po vaši lastni izbiri nas kontaktirajte preko spletnega naslova info@ad-labod.si. Hvala za izkazano zaupanje.